Communicatiebegeleiding van Elia-infrastructuurprojecten

Elia is de beheerder van het hoogspanningsnet in België. Elia realiseert tientallen grote en kleine infrastructuurwerken om de energietransitie mogelijk te maken. Vaak gaat het om werkzaamheden met een grote impact op de omgeving. Denken we maar aan de vernieuwing en versterking van bestaande hoogspanningslijnen of de bouw van nieuwe bovengrondse lijnen of ondergrondse kabels. Connect Group won de Europese aanbesteding voor de ondersteuning van Elia’s projectcommunicatie. Connect Group is een partnership tussen Connect en onze Waalse partner Com.Une. Samen staan we in voor de communicatie rond meer dan 25 grote en kleine infrastructuurprojecten, van strategie tot realisatie.

Vraag

25 grote en kleine infrastructuurprojecten vragen een specifieke aanpak, maar er is ook steeds een rode draad. De vraag om een communicatiestrategie en stakeholderanalyse uit te werken, toepasbaar op de verschillende infrastructuurprojecten, was dan ook de uitdaging. Ook zou het team van Connect worden ingezet om de communicatie effectief te realiseren van A tot Z.

Aanpak

Connect zorgt vanuit een globale visie voor een communicatieplan op maat van de projecten met bijzondere aandacht voor de directe omgeving en lokale eigenheden. We ontwikkelden een projectcommunicatiemethodologie om deze aanpak te verankeren in het DNA van Elia. Het gaat om een toolbox en een digitaal platform waar de medewerkers van Elia alle informatie makkelijk kunnen raadplegen.

Nog voor we de dialoog aangaan met de diverse stakeholders start elk project met een risico- en stakeholderanalyse. Vervolgens betrekken en engageren we de stakeholders en waar relevant zetten we een lokale samenwerking op. Ook de praktische kant nemen we op ons: zo organiseren we de infomomenten naar de inwoners en we realiseren de brochures, folders en het andere communicatiemateriaal. Connect is als communicatieteam van Elia flexibel inzetbaar voor verschillende projecten en enkele medewerkers werken bij hen op locatie.

Resultaat

Connect begeleidde in 2016 simultaan 17 grote infrastructuurprojecten van plan tot realisatie. In al de projecten streven we naar draagvlak, correcte informatiedoorstroming en permanente afstemming met de Elia-projectleiders.

Facts & Figures

  • De Elia Groep is de beheerder van het Belgische hoogspanningsnetwerk, de snelwegen van het elektriciteitsnet.
  • Dit net strekt zich uit over meer dan 8.000 km bovengrondse lijnen en ondergrondse kabels.
  • Om het hoogspanningsnet te verbeteren werken er elke dag meer dan 1.000 medewerkers aan verschillende projecten.

De grootte van een project is geen graadmeter voor het belang van communicatie.

Wouter Toelen, Partner en Senior Communicatieadviseur bij Connect

Meer weten over deze case?

Neem contact op met Wouter

cases

Case

Vastgoedcommunicatie voor de Chocoladefabriek in Tongeren

De Chocoladefabriek

Case

Omgevingsmanagementplan voor hoogspanningsnetbeheerder TenneT

TenneT

Case

Brabants militair erfgoed opnieuw onder de aandacht

Provincie Noord-Brabant