nieuwsbericht

Belanden jouw bewonersbrieven in de papiermand? Doe de check

maandag 13 juni 2022

Je kan zoveel postbodes op pad sturen als je wil, een onduidelijke bewonersbrief doet meer kwaad dan goed. Met deze vijf simpele checks zorg je ervoor dat jouw brief niet meteen bij het oud papier terechtkomt.

Check 1: Niet te lang?

De ideale bewonersbrief telt één A4, met eventueel een kaartje op de achterkant. Maximum. Langere brieven worden gewoon niet gelezen. Focus op de essentie en laat de rest achterwege. Moet dan een quote van de burgemeester sneuvelen? Dan is het maar zo.

Check 2: Geschikt voor snelle lezers?

In een ideale wereld neemt iedereen ruim de tijd om je brief van a tot z te lezen. Voetjes omhoog, hapje en drankje erbij. De echte wereld is anders. De meerderheid scant je brief met een half oog, op zoek naar wat ze willen weten. Help die lezers een handje. Maak je alinea’s kort, je titels duidelijk, zet de juiste woorden in het vet en gebruik opsommingen en bullets. Zo wordt je brief scanbaar en plukt iedereen er snel uit wat hij of zij nodig heeft.

Check 3: Gedacht aan een kaartje?

Probeer maar eens een omleiding bij wegenwerken uit te leggen in woorden. Je hebt er veel bijzinnen, haakjes en andere kunstgrepen voor nodig. Dan nog snapt de meerderheid er geen snars van. Met een eenvoudig kaartje wordt veel tekst overbodig. En de snelle lezer? Die kijkt eens goed naar het kaartje en gaat tevreden verder met zijn dag.

Check 4: Waarom ook weer?

We kunnen mopperen over wegenwerken, maar we weten allemaal dat ze nodig zijn. Voor een wegdek dat de 21ste eeuw waardig is, een veilige straat, een mooi plein ... Speel het waarom van je project uit in elke brief die je schrijft. Het is je beste argument om de lezer mee te krijgen. En je beste argument serveer je niet in een pietluttige bijzin, maar frontaal in de eerste alinea.

Check 5: Alle vragen beantwoord?

Beeld je in dat jij in de straat woont waar de graafmachines staan te ronken. Wat wil jij dan weten? Ga ik zonder elektriciteit vallen? Waar moeten mijn afvalzakken naartoe? Kom ik nog bij mijn garage? Van zo’n vragen ligt meneer of mevrouw doelgroep ’s nachts wakker. Als een van de antwoorden ontbreekt, moet je even terug naar de schrijftafel.

5x check? Afdrukken maar.

Regelmatig communicatietips, strategische insights en inspirerende artikels in je mailbox ontvangen?

Schrijf je dan zeker in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Nieuws

Terugblik op de studiedag 'Omgevingscommunicatie in de praktijk: wat en hoe?'
Nieuwsbericht

Terugblik op de studiedag 'Omgevingscommunicatie in de praktijk: wat en hoe?'

Groepsfoto team Connect op grasveld
Nieuwsbericht

Dit was Connect in 2023!

Tessa Dwyer in gesprek tijdens Connectcafé 2023
Nieuwsbericht

Blik mee terug op een inspirerend Connectcafé