Wonen naast steenuilen

De vraag

Een nieuwe wijk biedt kansen, maar heeft natuurlijk ook een grote impact op een dorp. De initiatiefnemers stelden Connect twee vragen. Enerzijds over hoe de verschillende stakeholders continu goed te informeren. Anderzijds over hoe de meningen en ideeën van stakeholders op te halen en een plek te geven in het plan. Kortom: alle stemmen uit de omgeving aan en op tafel krijgen.

De aanpak

Gebaseerd op de ambitie van de initiatiefnemers én de ruimte voor participatie, stelden we het participatieniveau als volgt vast:


- De basis is monitoren en informeren, daar hebben alle stakeholders recht op.

- Gezien de relatief grote impact op het dorp, raadplegen we stakeholders in de breedte. We vragen zowel omwonenden en belangengroepen als ook mogelijke toekomstige bewoners om mee te denken over het plan.

- Op verschillende thema’s laten de initiatiefnemers zich adviseren door een actieve klankbordgroep bestaande uit verschillende stakeholders.


In de eerste fase lanceerden we een projectwebsite, als centrale plaats voor informatie. We introduceerden de Woonakker Update, een periodiek verstuurde nieuwsbrief. En we organiseerden een (digitale) informatiebijeenkomst voor omwonenden en geïnteresseerden.

Vervolgens haalden we via een vragenlijst, diverse werksessies en informatieavonden inbreng voor het plan op bij stakeholders. Tijdens het Woonakker-ommetje bespraken we de natuurwaarden binnen het plangebied. Binnen een actieve klankbordgroep, bestaande uit vele verschillende stakeholders, kwamen de opgehaalde thema’s nader op tafel.

Het resultaat

Met alle belangen in beeld ontstond zo een genuanceerd beeld over de ontwikkeling. En een plan waarin de belangen zo goed mogelijk zijn verwerkt. Dat heeft geleid tot de versnelde vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad in november 2024.

Moniek

Meer weten over deze case?