nieuwsbericht

Atelier VRT verkent de Groene Loper

dinsdag 22 oktober 2019

De VRT verhuist eind 2022 naar een volledig nieuw gebouw. Samen met een openbaar park en nieuwe gebouwen voor de RTBF, wordt de site aan de Reyerslaan omgetoverd tot een nieuwe wijk, het Mediapark. De VRT mag straks de spits afbijten met de eerste bouwwerkzaamheden op het terrein. Maar… het gaat niet enkel om een verhuis, er komt ook nog een hele nieuwe manier van werken aan te pas voor alle VRT-medewerkers. Hoe communiceer je over zo’n grootschalig bouwtraject en een verhuis? Hoe neem je meer dan 2200 VRT-collega’s mee in alle veranderingen die op hen afkomen? En hoe informeer je de externe stakeholders? Allemaal uitdagingen waar het projectteam Atelier VRT de komende jaren mee te maken krijgt. Ter inspiratie nodigde Connect het team uit voor een bezoek aan A2 Maastricht, een van de meest complexe bouwwerven van de afgelopen jaren in Nederland.

Meer dan een tunnel 

Na een eerste kennismaking met het project A2 Maastricht leert het projectteam dat ondanks dat er altijd veel aandacht uit gaat naar de tunnel, deze onderdeel is van een groter verkeerssysteem. En het verkeerssysteem is weer onderdeel van het integraal gebiedsontwerp.

Fietsen over het tunneldak

Na de eerste introductie springt Atelier VRT op de fiets om samen die Groene Loper boven op de tunnel eens met eigen ogen te bekijken. Al fietsend over de uitgerekte bomenlaan verwondert het team zich over de rust die het gebied uitstraalt. Ze zien ook hoe dicht de woningen op de bouwwerf moeten hebben gelegen. ‘Het is nu nauwelijks nog voor te stellen dat hier beneden nog twee lagen tunnelbuizen met verkeer onder onze voeten doorraast’.

2 kilometer lange bouwput

Na de lunch is het tijd om samen de inhoud in te duiken. Desiree Florie, communicatiemanager A2 Maastricht en projectdirecteur Louis Prompers vertellen over de grote uitdagingen waar zij tien jaar geleden voor stonden. De omliggende buurten moesten worden voorbereid om 6 jaar lang te leven vlak naast een meer dan 2 kilometer lange bouwput, letterlijk door de voortuinen van de mensen. Als gezamenlijk team Communicatie van bouwer Avenue2 en opdrachtgever Projectbureau A2 Maastricht werd veel aandacht besteed aan het stelselmatig, proactief en transparant communiceren over de uitvoering. Centraal in communicatie stonden steeds de hinderklussen en mijlpalen, vakmensen en specialisten achter de techniek en een persoonlijke aanpak.

Persoonlijke aanpak 

Veel aandacht is altijd besteed aan die persoonlijke aanpak door bijvoorbeeld het oprichten van de buurtenplatformen A2, Informatiecentrum A2 Maastricht, de mensen van de Servicelijn en het team Handhaving, waarvan de medewerkers tijdens de drukke jaren van de tunnelbouw ingeval van klachten zo snel mogelijk ter plekke gingen. De A2 Stewards op straat spreken tot de verbeelding van de leden van het projectteam.

Aan het einde van de middag keert Atelier VRT terug naar Brussel, met een hoofd vol inspiratie en boordevol goesting om erin te vliegen.

Regelmatig communicatietips, strategische insights en inspirerende artikels in je mailbox ontvangen?

Schrijf je dan zeker in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Nieuws

Terugblik op de studiedag 'Omgevingscommunicatie in de praktijk: wat en hoe?'
Nieuwsbericht

Terugblik op de studiedag 'Omgevingscommunicatie in de praktijk: wat en hoe?'

Groepsfoto team Connect op grasveld
Nieuwsbericht

Dit was Connect in 2023!

Tessa Dwyer in gesprek tijdens Connectcafé 2023
Nieuwsbericht

Blik mee terug op een inspirerend Connectcafé