blog

Waarom ik graag teksten schrijf

Sinds kort staat er een extra woord in mijn mailhandtekening. Communicatieadviseur stond er al, nu staat erachter een schuine streep en dan ‘Copywriter’. Tekstenschrijver dus. “En dat is heel de dag gewoon zitten en teksten schrijven?” Jawel. Heerlijk toch.

Nobel

Ondertussen zijn we enkele maanden na mijn zelfgekozen carrièreswitch. Wat opviel bij de succeswensen van collega’s: vaak hoorde ik een zucht van leedvermaak in hun stemmen. “Amai, sjiek dat jij dat wil doen.” Soms ook “Vind jij dat echt leuk?” of “Blij dat iemand dat op zich wil nemen!” Het klonk alsof ik een nobele daad verrichte om mijn collega’s te verlossen van vervelend schrijfwerk. Barmhartig als ik ben, neem ik die last wel even op mij, zoiets.

Gin Ginger

Op vakantie met de schoonfamilie in het zuiden van Frankrijk speelde zich een gelijkaardige situatie af. Als tijdsbesteding bij het zwembad koos ik – in gezelschap van een Gin Ginger - voor een bundel met kruiswoordraadsels. Denksport, nr. 319. Niveau ‘Kampioen’, 4 sterren. Die vierde ster bleek achteraf iets te hoog gegrepen, maar soit. Nog niet halverwege mijn eerste Zweedse puzzel hoorde ik ongeveer dezelfde geluiden als die van mijn collega’s. Uitspraken als “Dat ziet er saai uit” of “Ik wist niet jij zo’n nerd was.” Niet dat ik kruiswoordraadsels wil uitroepen tot olympische discipline – al levert het waarschijnlijk interessanter kijkvoer op dan dressuur – maar toch even een lans breken voor mijn nieuwe vakantiehobby.

Hersengymnastiek

Een kruiswoordraadsel invullen lijkt verdacht veel op teksten schrijven. In het begin ziet zo’n lege puzzel er ongemakkelijk wit uit. Eerst vul je de zekerheden in (Getij / 2 letters = EB) en probeer je wat in potlood (Europese taal / vier letters = IERS?). Na wat gesukkel stilaan ergens geraken. Nog wat schrappen en dan een halfuur later de verlossende combinatie vinden (LETS!). Voldaan opstaan van de ligstoel en een nieuwe Gin Ginger halen. Een lastige brief, persbericht of brochure is ongeveer dezelfde beleving. Dezelfde hersengymnastiek, hetzelfde monnikenwerk. Dezelfde vervelende raadsels, dezelfde voldoening achteraf. Alleen iets minder cocktails.

Afval of asfalt

Bij een kruiswoordraadsel staat of valt je plezier niet bij hoe mooi de woorden zijn die erin staan. Ook die analogie lijkt te kloppen voor schrijfwerk. Het maakt niet eens zoveel uit waar een tekst over gaat, het plezier van het raadsel blijft hetzelfde. De uitdaging is om het plaatje te doen kloppen, los van wat dat plaatje is. En zo haal ik deze week evenveel voldoening uit het zwoegen op een tekst over asfaltverhardingen als op eentje over afvalophalingen. Ik kick op monnikenwerk, zo lijkt het wel. Verslavende boel, die kruiswoordraadsels.

  

Giel Cromphout
Communicatieadviseur / Copywriter

Regelmatig communicatietips, strategische insights en inspirerende artikels in je mailbox ontvangen?

Schrijf je dan zeker in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.