nieuwsbericht

Communiceren over onteigeningen: hoe doe je dat?

dinsdag 22 oktober 2019

Bij veel projecten komt verwerving van gronden of panden kijken. Over onteigeningen communiceren is geen aangename taak. Het informeren van betrokkenen wordt soms beperkt tot de minimale vereisten binnen de juridische procedure. Dit voedt het imago van de onmenselijke overheid-met-de-zeis. Hierdoor kan de tegenstand tegen je project verhogen. Met de nodige vertragingen tot gevolg. Maar hoe pak je een onteigening dan wel correct aan?

Wacht niet met het onaangename nieuws

Communiceren over onteigeningen wordt soms uitgesteld. Bijvoorbeeld omdat de plannen nog niet definitief zijn en er nog inspraak mogelijk is. Of omdat men vreest voor negatieve reacties en pers. Om geen risico’s te nemen, laten je dan het communicatietraject bij onteigeningen samenlopen met het juridische proces. Onteigenden verdienen echter een respectvollere benadering. Niemand krijgt graag te horen dat hij wordt onteigend. Zeker niet via een juridische brief, laat staan een artikel in de krant. Communiceer daarom nog vóór de feitelijke juridische procedure van start gaat. Zorg dat betrokkenen tijdig worden geïnformeerd, duidelijke informatie ontvangen en tijd krijgen om de boodschap te verwerken.

Probeer zicht te krijgen op de impact

Gezien de ernst van een onteigeningsgesprek verdienen de betrokkenen dat je goed bent voorbereid. Probeer zicht te krijgen op de impact van de onteigening door te spreken met projectleiders, stads- of gemeentebesturen en buurtwerkers. Ga daarbij omzichtig te werk: deel enkel feiten mee en laat je niet verleiden om toch te antwoorden op vragen waar je het antwoord nog niet op kent (bv. omdat de plannen nog niet zo ver ontwikkeld zijn). Want je wil niet dat er geruchten of onwaarheden verspreid worden.  Maak daarna per eigendom een impactanalyse op basis van vier aspecten: financieel, emotioneel, sociaal en aard van het perceel. Zorg dat je de situatie van de betrokkenen volledig kent. Zo laat je zien dat je hen niet als een (huis)nummer behandelt.

Zet in op een menselijke aanpak

Mensen die te horen krijgen dat ze worden onteigend, verkeren in grote onzekerheid. Zorg daarom voor een menselijke aanpak. Leg tijdens een persoonlijk gesprek bij hen thuis uit wat de onteigening inhoudt. Maar ook waarom, hoe en wanneer dit zal gebeuren. En luister zo goed mogelijk naar de persoon in kwestie. Wat voor hen belangrijk is, verzamel je in een informatiedossier. Op basis van dit dossier voorzie je doorheen de juridische procedure een persoonlijke begeleiding. Ook nadien zorg je best voor de nodige nazorg. Voortdurend contact houden is de boodschap.

Regelmatig communicatietips, strategische insights en inspirerende artikels in je mailbox ontvangen?

Schrijf je dan zeker in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Nieuws

Connect en partners winnen raamcontract Rijkswaterstaat
Nieuwsbericht

Connect en partners winnen raamcontract Rijkswaterstaat

Mensen luisteren in collegezaal naar spreker
Nieuwsbericht

Terugblik op de studiedag 'Omgevingscommunicatie in de praktijk: wat en hoe?'

Groepsfoto team Connect op grasveld
Nieuwsbericht

Dit was Connect in 2023!