nieuwsbericht

Connect is genomineerd voor de Galjaardprijs

vrijdag 23 september 2022

Beroepsorganisatie Logeion maakt eind september de nomaties voor de Galjaardprijs bekend. De vakjury koos Brabant Onder de Radar als één van de tien genomineerden voor hun jaarlijkse prijs voor publieke communicatie. Deze tv-serie bestaat uit zeven afleveringen en is een samenwerking van de provincie Noord-Brabant, Omroep Brabant, Frame Freaks en Connect. Op 3 november wordt de winnaar van de Galjaardprijs bekend gemaakt.

Brabant loopt voorop in de integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit, maar is ook dé provincie waar het gebeurt. Drugsafvaldumpingen, het oprollen van hennepkwekerijen en drugslabs, cocaïnevangsten in havens, bedreiging van bestuurders: de provincie komt hiermee regelmatig in het nieuws. Het Brabantse provinciebestuur voert elke dag schouder aan schouder met haar partners de strijd tegen ondermijning, met resultaat. Daarom draaiden we communicatie het verhaal om: in plaats van uit te gaan van de onveilige situaties, staat de positieve kant centraal. Wat doet de provincie om Brabant veiliger te maken? Hoe prikkel je een regio waar ‘veural nie kletsen’ de norm is? En wat kan de Brabander zelf doen? 

Partneraanpak

De primaire rol van de provincie is om te verbinden. Ons doel was dan om de betrokken partners die dagelijks met ondermijning te maken hebben, in hun kracht te zetten. Daarom hebben we de belangrijke (veiligheids)partners vanaf de start van het project betrokken. 

Door partners op de juiste manier te faciliteren en betrokken te houden bij het project, maakten we de serie inhoudelijk sterk én konden we samen impactvol communiceren. Zo investeerden we in gezamenlijke brainstormsessies, uitgebreide communicatietoolkits, periodieke mailings en een première waarbij partners elkaar fysiek konden ontmoeten.

Publiekscommunicatie

Dankzij een doordachte communicatieaanpak was er nog voordat de eerste aflevering werd uitgezonden veel (nationale) persaandacht. Ook maakten we voor iedere aflevering een trailer en visuals van de geïnterviewden. Deze konden vervolgens breed ingezet worden voor de communicatie. Dankzij de goede samenwerking met partners zoals politie, de veiligheidsregio, waterschappen en betrokken gemeenten, was er een grote communicatieslagkracht.

Over de serie

Met Connect begeleidden we zowel het productieproces als de communicatie naar de partners en het publiek. We wilden een serie maken die kijkers op het puntje van hun stoel laat zitten, die onderzoekt wat er speelt in Brabant én hoe iedere Brabander mee kan strijden tegen ondermijning. Ondermijning is dichterbij dan je denkt, en raakt ons allemaal.

Er zijn in het totaal zeven afleveringen uitgezonden met elk een eigen thema: synthetische drugs, hennep, kritische sectoren, witwassen, intimidatie en bedreiging, drugsafvaldumpingen en integrale aanpak.

Resultaten

  • 7 afleveringen
  • Samengewerkt met 17 partners en 56 Brabantse gemeenten
  • +50 aanwezigen op interne première
  • 2 communicatie toolkits voor partners
  • 380.000 unieke kijkers in het totaal
  • Meer dan 245 berichten op sociale media
  • 25% meer meldingen bij Meld Misdaad Anoniem

Meer weten over deze inspiratie?

Neem contact op met Lara

Regelmatig communicatietips, strategische insights en inspirerende artikels in je mailbox ontvangen?

Schrijf je dan zeker in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Nieuws

Terugblik op de studiedag 'Omgevingscommunicatie in de praktijk: wat en hoe?'
Nieuwsbericht

Terugblik op de studiedag 'Omgevingscommunicatie in de praktijk: wat en hoe?'

Groepsfoto team Connect op grasveld
Nieuwsbericht

Dit was Connect in 2023!

Tessa Dwyer in gesprek tijdens Connectcafé 2023
Nieuwsbericht

Blik mee terug op een inspirerend Connectcafé