nieuwsbericht

Van oost naar west, in Brabant is het best

dinsdag 22 oktober 2019

Anderhalf jaar. Zolang rijd ik al naar het provinciehuis in Den Bosch om mee te denken over de communicatie rond het erfgoedbeleid in Noord-Brabant. Ik kan je dan ook alles vertellen over hoe we erfgoed zichtbaar maken. Maar het is bijna Open Monumentendag en ik kan ondertussen ook enkele pareltjes van bestemmingen opnoemen. Dus als je nog niet weet wat te doen tijdens het Open Monumentenweekend op 8 en 9 september, ga dan eens de grens over. Want Noord-Brabant is práchtig en staat vol mooie monumenten. Dit zijn mijn vijf must-sees:

Mariënburg, van klooster tot universiteit

In het centrum van ’s Hertogenbosch, langs de Dommel, ligt Mariënburg. Het voormalige klooster van de Zusters JMJ werd door Kadans Vastgoed met hart en ziel omgetoverd tot de JADS-universiteit. De studenten data science kunnen er niet alleen les volgen, maar ze kunnen er ook wonen en ondernemen. De kapel en het atrium zijn de absolute blikvangers van de herbestemming. Waar ooit de gezangen van zusters galmden, is nu een prachtige collegezaal gecreëerd. Ik vraag me af of de studenten beseffen dat ze boven een eeuwenoude visgraten vloer zitten? Het zijn echter niet alleen de grote ingrepen, maar vooral de aandacht die besteed werd aan details zoals de tegels in de gangen, een geheim raam in de vergaderzaal en het aanwezige hout dat verwerkt is in nieuwe meubelen. Op zaterdag 8 september verzorgen ze doorlopend rondleidingen tussen 10 en 17 uur, mis je kans niet! TIP. Als je dan toch in Den Bosch bent moet je een Bossche Bol proeven van Bakkerij Jan de Groot.

Hip en trendy in de ruwe Spoorzone van Tilburg

Tilburg is zeker niet de mooiste stad van Brabant, maar het is er verdorie hip. Aan de Spoorzone013, vlak achter het station, vind je de perfecte mix van enthousiaste ondernemers, heerlijke horeca, theater en kindvriendelijke activiteiten. En het is nog in volle ontwikkeling, elke keer als ik er kom, is er weer iets nieuws te ontdekken. Leuk weetje: Club Smederij waar je tot in de vroege uurtjes kan dansen, zit in de oude testkamer van de spoorzone. Een volledig geluidsdichte ruimte waar vroeger de motoren van de treinen getest werden en nu geen decibel techno naar buiten kan. Bekijk de website van Spoorzone013 en laat je verrassen door de hippe Tilburgers.

Op adem komen in Velp

De eerste keer dat ik hier kwam, overviel de rust mij. Het is er zo mooi. En zo stil. De drie-eenheid in Velp is dan ook heel speciaal, omdat er op enkele honderden meters afstand 10 eeuwen religieuze geschiedenis verteld kan worden. Het Vincentiuskerkje dateert uit de Middeleeuwen, het Emmaüsklooster uit de refugieperiode in de 17e en 18e eeuw en het voormalig redemptoristinnenklooster (kasteelklooster Bronckhorst) dateert uit de 19e en 20e eeuw, de periode van het Rijke Roomse Leven. Het kerkje doet regelmatig dienst als expositieruimte en is ook tijdens het Open Monumentenweekend geopend met een expositie van drukwerk, keramiek en schilderijen. Ga ook zeker even langs bij het Emmaüsklooster. Ze verzorgen er het hele weekend rondleidingen door het klooster en de tuin. Heel speciaal in de tuin is het ‘pesthuisje’, waar paters die pestlijders verzorgden geïsoleerd van het klooster verbleven. Het ensemble ligt trouwens vlak achter de dijk van de Maas, een fantastische fietsomgeving. Pak dus je fiets op 8 of 9 september en maak er een heerlijk fietstochtje door het Brabantse landschap van.

Via de stad, door het Bossche Broek naar Fort Isabella

’s-Hertogenbosch is een bijzondere stad, vlak langs het centrum ligt het Bossche Broek. Een prachtig natuurgebied dat vroeger een moeras was en in tijden van oorlog een natuurlijke verdediging vormde voor de stad. 

Vandaag kan je er heerlijk door wandelen en fietsen. Als je helemaal door het gebied gaat tot Vught, kom je aan Fort Isabella. Twee enthousiaste ondernemers kochten het fort een paar jaar geleden op en timmeren sindsdien elke dag aan hun droom: een unieke, kleinschalige samenleving, waar betrokkenheid, energie en passie voorop staan. En waar wonen, werken, recreatie en educatie op een logische manier samenkomen. Met andere woorden, een inspirerende plek die je moet hebben gezien. Bovendien behoort Fort Isabella tot de Zuiderwaterlinie, nog een ander fantastisch project dat we met Connect begeleiden. Vanaf 1 september gaan er weer twee nieuwe zaakjes open op het fort: Osteria Ciao Bella en Pannûkoek. Niet alleen een historische interessante maar ook een lekkere bestemming dus.

Biertje drinken in de Abdij van Berne

Vlakbij het welbekende kasteel Heeswijk, ligt de Abdij van Berne. Een abdij met een rijke historie en levendige activiteiten. Vandaag wonen er nog een 20-tal Norbertijnen. En als je er even tussenuit wil, kan je er ook zelf een kamer boeken en kennis maken met het kloosterleven in al zijn rust en stilte. Voordeel: ze brouwen hun eigen biertjes en geloof me, ze zijn lekker! Op zondag 9 september kan je de Abdij bezichtigen tussen 14.00 tot 17.00 uur. En het Proeflokaal is geopend voor een Berne Abdijbiertje!

Trots op Brabant

Apetrots zijn ze bij de Erfgoedfabriek op de iconische erfgoedcomplexen waarmee ze elke dag werken. Om dit te bewijzen, werd dit jaar een prachtige video gemaakt door Luuk Wiersema en Stijn Dijkstra, twee studenten van de jongerenlijn GRUTS. Als ik je nog niet overtuigd heb, trek ik je graag over de streep met deze impressie van het Brabants erfgoed:

Wil je meer weten over Brabants erfgoed en de communicatiestrategie van Connect? Bekijk dan deze case op onze website.

Regelmatig communicatietips, strategische insights en inspirerende artikels in je mailbox ontvangen?

Schrijf je dan zeker in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Nieuws

Connect en partners winnen raamcontract Rijkswaterstaat
Nieuwsbericht

Connect en partners winnen raamcontract Rijkswaterstaat

Mensen luisteren in collegezaal naar spreker
Nieuwsbericht

Terugblik op de studiedag 'Omgevingscommunicatie in de praktijk: wat en hoe?'

Groepsfoto team Connect op grasveld
Nieuwsbericht

Dit was Connect in 2023!