blog

Bang voor weerstand? Wij zien de waarde ervan in!

Het is een gegeven voor elke communicatieprofessional, omgevingsmanager en politicus: nagenoeg elk project of plan gaat gepaard met weerstand. Het leidt tot verhitte discussies en protesten, scheldkanonnades op social media en helaas ook steeds vaker tot intimidatie van bestuurders of politici. Maar is weerstand enkel negatief en iets om angstig voor te worden? Bij Connect vinden we felle weerstand een uitdaging, maar zien we dat het vooral heel waardevol kan zijn voor je plannen. Mits er aan een aantal basisprincipes wordt voldaan. Een goede reden om de komende tijd extra aandacht aan ‘de waarde van weerstand’ te besteden en onze kennis en leerervaringen met je te delen.

Die toenemende weerstand in de maatschappij is best te verklaren: belanghebbenden worden mondiger, beschikken over steeds meer data en informatie en weten zich beter te organiseren. Social media maken het vervolgens heel eenvoudig om je mening met de hele wereld te delen en je ongenoegen zelfs rechtstreeks tot de verantwoordelijk bestuurder te richten. Ook een reeks van schandalen heeft ervoor gezorgd dat politici en overheidsinstellingen niet meer op automatisch respect kunnen rekenen en uiterst wantrouwend worden bejegend. Zie in die omgeving dan nog maar eens een plan of project te realiseren!

Sudderen of negeren

In beginsel is het heel logisch dat mensen schrikken van een (grote) verandering in hun directe omgeving of leefsituatie en zich hier heftig tegen verzetten. De makkelijke oplossing is om deze mensen weg te zetten als de lastige NIMBY’ers en ze daarmee eigenlijk al niet meer serieus te nemen. Maar hoe heftig ook, negatieve reacties en heftige emoties kun je niet negeren. Laten sudderen heeft op de lange termijn altijd een averechts effect.

Bestuurlijke dadendrang

Ook bij weerstand geldt het principe: alleen ga je wellicht sneller, maar samen komen we verder. Dat vraagt om antwoord op een principiële vraag: gaan we de omgeving overtuigen van onze plannen omdat we door (bestuurlijke) druk zo snel mogelijk tot realisatie over willen gaan? Of hebben we de tijd en het budget om onze omgeving eerst goed te leren kennen, te luisteren naar angsten en verwachtingen en te zoeken naar gedeelde belangen met een win-win als ultiem doel? Het antwoord op die vraag betekent soms ook dat de bestuurlijke dadendrang even in de koelkast moet.

Vinkjes en rechte rug

Weerstand is in beginsel niet makkelijk om mee te dealen, maar het kan je plannen of project écht beter maken. Om de waarde ervan in te zien en het positief te keren geldt echter wel een aantal voorwaarden: blijf weg van de vinkjes-mentaliteit en zorg ervoor dat je bestuurder een luisterend oor biedt én een rechte rug heeft. En, last but not least: heb lef. De komende tijd besteden wij hier aandacht aan omdat wij zien dat deze onderwerpen heel relevant zijn voor ons vakgebied. Houd daarom onze website en social media kanalen extra in de gaten. We willen onze eigen lessen en ervaringen graag met je delen.

Regelmatig communicatietips, strategische insights en inspirerende artikels in je mailbox ontvangen?

Schrijf je dan zeker in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.