blog

‘Connect doet wat’: vijf ingrediënten voor een duurzame bedrijfsvoering

Duurzaamheid is een hot topic. Zo loopt in Nederland de meerjarige campagne ‘Iedereen doet wat’. Daarmee wil het Rijk mensen handvaten geven om zelf duurzame maatregelen te nemen, want er is altijd iets dat je kunt doen. En daar werken we bij Connect graag aan mee: Connect doet ook wat! Zowel in onze projecten als intern hebben we ons het duurzaamheidsthema eigen gemaakt. Het perfecte recept voor een duurzame bedrijfsvoering? Senior adviseur Sofie Moons geeft de vijf ingrediënten van Connect weg!

‘Connect doet wat’: vijf ingrediënten voor een duurzame bedrijfsvoering

1. Refill, please!

Als eerste een klassiek basisingrediënt: de herbruikbare fles. Iedere nieuwe medewerker krijgt een eigen Connect-dopper. Een wegwerpfles geeft immers een vervelende nasmaak. Bovendien zorgt de waterfontein op ons Hasseltse kantoor voor een verrassende twist: het kraanwater kan gepimpt worden door het extra koud of met bubbeltjes te tappen. 

2. Reduceer en compenseer CO2

Bij Connect werken we het liefst dicht bij onze klanten. En dat betekent reizen. Maar CO2 hoort niet bij de ingrediënten voor een duurzame toekomst. Om dit te rijmen, hanteren we een helder drietrapsprincipe. Want ook al werken we door corona allemaal zoveel mogelijk vanuit huis, áls we reizen willen wat dat zo duurzaam mogelijk doen:

  1. Op de eerste plaats stimuleren we het reizen met het openbaar vervoer (OV). Dit moedigen we aan door terugbetaling van de vervoersabonnementen en -tickets en het ter beschikking stellen van een railpass voor zakelijke verplaatsingen.
  2. Pas als het onmogelijk is om tijdig met het OV ter plaatse te zijn, kijken we naar de auto. In Eindhoven zijn we aangesloten op de elektrische deelauto’s van Amber Drive, in Hasselt op het Cambio-netwerk. Bekijk de video van onze collega Moniek die dankzij Amber nu elektrisch rijdt.
  3. Mocht de elektrische deelauto of carpoolen met een collega geen optie zijn, dan compenseren we de benzine- of dieselkilometers zonder uitzondering 100% via Treesforall.nl. Deze stichting compenseert de CO2-uitstoot via de aanplant van bomen. Als voorbeeld: voor onze 298.560 kilometers van 2018 hebben wij het overeenkomstige bedrag van € 639 overgemaakt aan Treesforall.

3. Werk met duurzame producten

Net zoals een goed gerecht staat of valt met goede ingrediënten, staat of valt duurzame bedrijfsvoering met het gebruik van duurzame producten. Papierloos werken is bijvoorbeeld ons uitgangspunt. Zo krijgen onze klanten managementrapportages, zoals urenverantwoordingen, digitaal. En als het toch een keer nodig is om te printen, dan maken we gebruik van FSC-gerecycled papier. Verder kopen we het wekelijkse fruit lokaal in en is de koffie op het kantoor in Hasselt fair trade.

4. Kies voor een duurzame locatie

Connect Nederland is gevestigd in één van de herbestemde gebouwen van de oude Philipssite in Eindhoven: Microlab op Strijp-S. Onze liefde voor herbestemmingen komt voort uit het project de Erfgoedfabriek van provincie Noord-Brabant waar we jaren aan mochten meewerken. Door oude gebouwen nieuw leven in te blazen, ga je duurzaam om met het erfgoed en gebouwen die reeds bestaan. Een dergelijke locatie werkt, net zoals een mooi restaurant, inspirerend. Het Microlab is een prachtige coworking space met de filosofie: door te delen, kom je verder dan alleen. Ook dat is duurzaam.
Benieuwd naar ons kantoor? Bekijk de video.

5. Investeer

En last but not least: investeer in lange-termijnsmaaksensaties. Zoals truffel op je pasta. Want duurzaamheid kost geld, maar levert ook veel op. Eind 2017 investeerde Connect een bedrag van ruim € 70.000 in een duurzame en milieuvriendelijke koel- en verwarmingsinstallatie met een energierendement van A+++. Dat is een flinke investering, maar hiermee daalde het elektriciteitsverbruik met maar liefst 23,5%. Daarnaast ben je als bedrijf voorbereid op de duurzame toekomst.

Connect zit bovenop de Energietransitie. We werken voor heel wat projecten rond het thema duurzaamheid, zowel in België als in Nederland. Denk maar aan Elia, Energie A16, Programma Energie (provincie Noord-Brabant), Vilvoorde Klimaatactie en sinds kort het Waterplan (provincie Noord-Brabant). Inhoudelijk zijn we goed op de hoogte van de transitie die ons te wachten staat en de belangrijke rol die communicatie daarin speelt. Hoe ga je bijvoorbeeld om met weerstand tegen windmolens? Je leest het in onze whitepaper.

Regelmatig communicatietips, strategische insights en inspirerende artikels in je mailbox ontvangen?

Schrijf je dan zeker in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.