Smart Mobility in de meest innovatieve regio van Nederland

Smart Mobility is een van de speerpunten van het mobiliteitsbeleid van de provincie Noord-Brabant. Er wordt samen met het Rijk en de marktpartijen de komende jaren één miljard euro uitgetrokken om de bereikbaarheid in de regio te versterken. Een belangrijk stuk van dit budget gaat naar slimme mobiliteitsoplossingen zoals een Smart Mobility-testtraject van 70 kilometer tussen Helmond en Tilburg. De communicatieopdracht van Connect startte in 2017 en loopt nog tot 2023.

Vraag

Smart Mobility is een ambitieus, innovatief maar ook complex project. Samenwerking is essentieel. Overheden, semioverheden én marktpartijen spelen allemaal een rol. Dat is nodig, maar daardoor is er ook een inflatie van structuren, programma’s en deelopgaven. De provincie Noord-Brabant had behoefte aan een strategisch en kritisch bureau, dat heldere communicatielijnen uitzet. Die kritische partner, zijn wij.

Aanpak

De communicatie-uitdagingen zijn enorm. We zetten een communicatieve spreidstand tussen het informeren van de gewone weggebruiker tot en met het aantrekken van innovatieve bedrijven die willen investeren in slimme mobiliteitstoepassingen. De provincie experimenteert met het volledige ITS-spectrum. Ze gaat daar ver in, tot en met het toepassen van de nieuwste technologie op geplande wegenprojecten. Meer dan voldoende content dus. Wij brengen orde in het bos van interessante thema’s en maken ze relevant en klaar voor communicatie. Ondertussen versterken we de interne communicatie tussen alle stakeholders aan de hand van een omgevingsanalyse en stakeholderstrategie. Ons team is zowel in Den Bosch als in Helmond actief.

Resultaat

De opdracht loopt tot 2023. We maken ondertussen de grensverleggende inspanningen van de provincie Noord-Brabant en haar partners zichtbaar. Tegelijk versterken we de interne communicatie tussen alle stakeholders zodat hun innovatiekracht op snelheid blijft.

Facts & Figures

  • Eyecatcher is het Smart Mobility-testtraject van 70 km tussen Helmond en Tilburg.
  • In totaal wordt er ca. 1 miljard geïnvesteerd in de bereikbaarheid van Zuid-Nederland, waarvan een groot stuk in Smart Mobility.
  • Tientallen partijen zijn bij het project betrokken, waaronder het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en de vijf grootste Brabantse gemeenten (B5).

De provincie Noord-Brabant gelooft dat het fileprobleem niet wordt opgelost met alleen extra asfalt.

Pieter Vanheeswijck, Senior communicatieadviseur bij Connect

Meer weten over deze case?

Neem contact op met Pieter

cases

Case

Werfcommunicatie voor City2, het grootste winkelcentrum in Brussel

AG Real Estate

Case

Lancering kilometerheffing voor vrachtwagens in België

Satellic

Case

Werken aan bedrijvencommunity rond Maastricht Aachen Airport

Aviation Valley