blog

Leestips van Connect: must-reads over het klimaat en inspiratie voor jouw energieproject

We vroegen enkele Connecters welke boeken, blogs of opiniestukken over het klimaat (in de breedste zin van het woord) zij iedereen kunnen aanraden. Daar kwam onderstaande lijst met leestips uit.

In deze blog vind je tips voor iedere gemoedstoestand: een fijne longread voor bij de koffie op zondagochtend, een interessant boek om mee te nemen op vakantie en tips uit de praktijk voor directe inspiratie tijdens jouw werkdag. Want of je nu werkt aan een windproject, de omschakeling naar aardgas in een wijk of een dijkversterkingsproject: iedereen kan van elkaars ervaringen leren.

Veel leesplezier!

  

Voor bij de koffie op zondagochtend

1. Hoe en waarom ik mij inspan voor een burgerberaad over het klimaat

Jelmer Mommers, van De Correspondent, pleit voor een nationaal burgerberaad over het klimaat. Dat is volgens hem dé manier om een dwarsdoorsnede van de Nederlandse inwoners echte inspraak te geven over de toekomst van het klimaat.

2. Waarom we zo vaak zwijgen over het klimaat (en hoe we dat kunnen doorbreken)

Opnieuw een leestip met een blog van Jelmer Mommers, De Correspondent. Dit keer analyseert hij de vraag: ‘Hoe het kan dat we de dreiging van klimaatverandering in ons dagelijks leven zo vakkundig negeren?’ Hij zoekt een antwoord in de psychologie en geeft tips hoe we hier beter mee om kunnen gaan.

3. De energietransitie: wat kunnen de jaren ’60 ons leren?

Een longread geschreven door Connecter Moniek Schoofs. Zij buigt zich over de vraag: ‘Hoe kunnen we communicatie slim inzetten om iedereen mee te nemen in de energietransitie naar duurzame energie?’ Om een antwoord te vinden, duikt ze de geschiedenis van energietransities in. Wat kunnen we daarvan leren?

Om mee te nemen op vakantie

1. Happy 2050

Met het boek van Babette Porcelijn duik je dieper in mogelijke oplossingen als het om klimaatverandering gaat. Het boek draait om de vraag: ‘Hoe creëren we een veilige, stabiele wereld waarin we elkaar een welgemeend happy 2050 kunnen wensen?’.

2. Hoe gaan we dit uitleggen?

In zijn boek ontleedt Jelmer Mommers van De Correspondent klimaatverandering, zonder je met een machteloos gevoel achter te laten. Het hoofdstuk over het veranderen van het discours rond het klimaat (van een doemscenario naar een hoopvol verhaal over innovatie en samenwerking) is, zeker vanuit communicatieoogpunt, het lezen waard.

3. Weerstand tegen windmolens, wat nu?

We moeten overstappen naar duurzame vormen van energie, zoals windenergie. Dat weten we allemaal. Maar, omwonenden van een windproject zijn daar niet altijd even blij mee. Het bouwen van draagvlak voor windprojecten is maatwerk. Connecter Moniek Schoofs geeft in deze whitepaper tien tips die hun succes hebben bewezen in de praktijk.

Voor directe inspiratie tijdens jouw werkdag

1. Hoe plaats je 28 windmolens in de bewoonde wereld? 10 tips vanuit Energie A16

Energie A16 is een van de energieprojecten van Connect. De afgelopen jaren is er veel praktijkervaring opgedaan in de samenwerking met partners en belanghebbenden uit de omgeving. Heb je hulp of inspiratie nodig bij jouw windproject? Lees dan de tien tips uit de praktijk van Energie A16, zoals: ‘Voorstanders? Welkom! Tegenstanders? Ook!’.

2. Zuidplas van het gas: met inbreng van bewoners wordt écht iets gedaan

Hoe organiseer je de participatie en communicatie rond het aardgasvrij maken van wijken? Drie medewerkers van de gemeente Zuidplas delen hun ervaringen en tips. Zij organiseerden bijvoorbeeld kennissessies om ieders kennis op hetzelfde niveau te brengen. Dan pas kun je mensen vragen wat ze willen.

3. Communicatie mag geen alibi zijn voor de mislukte strijd tegen zwerfvuil

Communicatie kan veel, maar niet alles. “Het is geen tovermiddel”, schrijft Connecter Ann Opsomer in haar opiniestuk. In de strijd tegen zwerfvuil is er iets anders nodig dan een zoveelste communicatiecampagne: statiegeld.

4. 3 tips voor omgevingsparticipatie bij windprojecten

Onder het motto ‘Hoe eerder de participatie, hoe beter het plan’, geven Connecters Sofie Moons en Moniek Schoofs drie tips uit hun eigen ervaringen. Laat de omgeving bijvoorbeeld met VR het windproject echt beleven.

Meer weten over deze inspiratie?

Neem contact op met Manon