Infrastructuurcommunicatie voor de hoofdstad van Haspengouw

Sint-Truiden ondergaat met meer dan tien infrastructuurprojecten de grootste stadsvernieuwingsoperatie sinds 20 jaar. Grote werken brengen hinder met zich mee. Dat levert onvermijdelijk onrust op bij inwoners, handelaars en beleidsmakers. Connect verzorgt de communicatie en zoekt samen met het stadsbestuur oplossingen om de hinder maximaal te beperken.

Vraag

Sinds 2015 investeert Sint-Truiden 25 miljoen euro in meer dan tien infrastructuurprojecten. Daaronder horen een vernieuwde Grote Markt en de heraanleg van meerdere winkelstraten. Werkzaamheden in de stad leveren hinder op. Buurtbewoners vragen zich af hoe ze moeten omrijden. De broodwinning van handelaars hangt af van een goede bereikbaarheid. Connect ontwikkelt de communicatiestrategie en voert de communicatieacties uit, samen met de communicatiedienst van de stad.

Aanpak

Een groot aantal stadsvernieuwingsprojecten vraagt om een overzichtelijke communicatie naar de inwoners. We ontwikkelden één verhaal, Sint-Truiden 2020, waaraan alle projecten werden opgehangen. Het maakt een samenhangende communicatie mogelijk. We gingen ook innovatief te werk door de signalisatiesimulator en de Universiteit Hasselt in te zetten om de parkeermobiliteit te verbeteren. Zo laten we ook de Truienaar hierin participeren.

Resultaat

In andere steden liggen heel wat werken stil wegens allerlei procedures. Niet zo in Sint-Truiden, waar het ene na het andere infrastructuurproject met succes wordt afgerond. De nieuwe Grote Markt is een eerste prachtig resultaat. Ook andere projecten zitten op schema. Uiteraard is er hinder, maar er is ook een draagvlak voor deze investering in het stadscentrum en begrip voor de noodzaak ervan.

Facts & Figures

  • De stad Sint-Truiden investeert 25 miljoen euro in meer dan 10 infrastructuurprojecten.
  • Tijdens de werken werden 2 informatietentoonstellingen georganiseerd en er verschenen 5 informatiekrantjes.
  • Als eerste stad in Limburg testte Sint-Truiden 6 parkeerroutes via de signalisatiesimulator.

De Grote Markt is voor elke Truienaar een beetje zijn woonkamer. Het succes van die vernieuwing was cruciaal voor alle andere projecten in de stad.

Sofie Moons, Projectleider bij Connect

Meer weten over deze case?

Neem contact op met Bart

cases

Communicatiestrategie en campagne voor een ‘Veiliger Thuis’ in Midden-Brabant
Case

Communicatiestrategie en campagne voor een ‘Veiliger Thuis’ in Midden-Brabant

Veilig Thuis Midden-Brabant

Heldere project- en omgevingscommunicatie voor bewoners
Case

Heldere project- en omgevingscommunicatie voor bewoners

Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Debatfestival Beleidsplan Ruimte Limburg (BE) zorgt voor draagvlak
Case

Debatfestival Beleidsplan Ruimte Limburg (BE) zorgt voor draagvlak

Provincie Limburg